Episode #165 – Villainy

Villainy

  • 2-4spillere
  • 60mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 378,-

Du kjeder deg på jobben. Du er en middelmådig person med middelmådig jobb, men du har et alter ego som ingen vet om – ennå! Når du ikke er på jobb eller sover, pønsker du ut en ond plan vil ødelegge veldig mye for veldig mange. Bare én person står i din vei: Fantastiman! Dette er settingen til spillet Villainy, hvor du ønsker å bli en superskurk og gjøre harme over verden.

For å gjennomføre all ondskapen trenger du hjelp. Hjelp koster penger, så du må jobbe litt også og få litt inntekt. Dine undersåtter lever også sitt alter ego, hvor sitt vanlige jeg må jobbe gjevnlig de også for å ha nok til å livnære seg. Når mørket faller på kommer de onde skikkelsene frem og herjingen kan begynne. Du kan rane biblioteket, for eksempel. Det er ikke mye penger å hente der, men du kan sannelig øke intelligensen din. Hver karakter i spillet har nemlig tre typer ferdigheter: utstråling, intelligens og styrke, i tillegg har de også rom for spesialegenskaper som våpen, ekstra lojalitet og annet.

Spillets mål er å gjennomføre det som heter for Magnum Opus, eller mesterverk. For å komme dit, må du jobbe deg opp i rankene. Du begynner på det laveste, og det å krysse gaten ulovlig kan være én av planene. Planen har forskjellige oppgaver som må gjennomføres og det er her dine undersåtter kommer til hjelp. Mens du krysser gaten ulovlig får du en av dine undersåtter til å få politiets oppmerksomhet så de ser en annen vei. Ganske ufarlig, men når mesterverket kan være å SLETTE INTERNETT blir det straks litt verre. Temaet er morsomt og humoren er tilstede, så dette er nok et spill som er kjempegøy å spille?

Du og dine undersåtter kommer med hver deres ferdigheter og egenskaper. Det er opp til deg å bestemme hvem som gjør hva og til hvilken tid. Når det er din tur kan du aktivere deg selv eller en undersått og gjøre kriminalitet, jobbe eller trene litt. Når noen er aktiverte blir de slitne og du må ta en passe-runde senere for å aktivere dem igjen. Denne mekanismen er mildt sagt ikke god. Det er mye venting og passing som må til for å få til det du vil. Når du endelig er klar for å agere, har kanskje noe skjedd som endrer på planene, så du må tenke på nytt. Det er mye flipping av markører for å vise status og det er mange brikker i spillet.

I esken finner du haugevis med hvite, små brikker og alle har et ord på seg. Du kan i begynnelsen av spillet sette sammen et navn til deg som superskurk ved hjelp av disse brikkene. Morsomt, men et virkelig sløseri med papp. Det er gøy i begynnelsen, men så glemmer alle sammen hva de heter etter et par runder uansett. Likevel er dette noe av det beste med spillet, for mye av det andre fungerer bare litt.

Underveis i spillet vil du hyre undersåtter og gjøre arbeid eller kriminalitet. De to sistnevnte kan du finne blant fem kort, men hvis fire av disse kortene er av samme type, blir alle kortene og utvalget av undersåtter rensket bort og erstattet med nye ting. Farvel til planene dine. Når dette skjer, blir det en kamp mellom alle spillerne. Dette skjer ved at et kort trekkes fra en kampbunke og vilkår for seier samt belønning blir listet opp. Alle spillerne triller en terning og ser hvem som vinner. Enkel mekanisme, men denne belønner gjerne samme spiller gang på gang om han har fått en karakter med spesialegenskap for akkurat felleskamp. I tillegg så skjer dette hele tiden og forstyrrer alle planer og handlinger. Etter hvert blir det et ork når det skjer. KAMP! Hurra. Sarkasmen flyter over.

Kamp er dog viktig, for du kan og sette i gang en frivillig kamp mot alle sammen. Da tar alle sammen en terning og triller den. For hver spiller du triller høyere enn, får du en belønning. Hvis du triller lavere enn dem, får de en belønning. Det er det hele. Ett terningkast bestemmer hele kampen og det er sjeldent du har noe ekstra å egenskaper som vil påvirke situasjonen. Ett terningkast er ikke nok, det kommer flere av dem.

Når du har slitt deg hardt gjennom spillet med å øke egenskapene til undersåttene dine er du etter lengre og lang tid være klar for å utføre mesterverket ditt. Før du får lov å prøve, må du møte Fantastiman. Du flipper opp et kort som hvor du må overvinne seierskriteriene – hvis det er noen. Noen kort saboterer mye for deg mens andre bare er til hinder. Vet du hva som bestemmer utfallet? En terning. For å vinne over superhelten må du med din sekssidede terning trille åtte eller høyere. For hvert kort du bekjemper, øker du terningresultatet med +1 i siste kamp. Du velger selv når du vil stoppe å møte kort og gå for helten, men veien er vanskelig.

Du har brukt lang tid på å bygge deg opp, du har slitt i en time for å komme så langt som du er, kanskje lenger. Spillet tar altfor lang tid for hva det er verdt, men når du endelig er klar for mesterplanen din hender det at du taper terningkastet. Ikke nok med det, men kortet gir deg straff for det i tillegg. Alle folkene dine blir slitne og har gjerne blitt svakere, så du må begynne enkelte ting på nytt. Du kan rett og slett ikke gjennomføre planen din uten.

Hele spillet baserer seg på flaks, men når alt tar så skikkelig lang tid i tillegg er det fryktelig frustrerende at du blir sparket langt tilbake om du taper. Det er ikke gøy, det er bare arbeid. Alle komponentene som må flyttes på, alle kortene som må stokkes hele tiden, terningen som konstant trilles når den avbryter det du holder på med og mye mer. Jeg syns spillet har god humor og jeg liker tegningene på kortene, men spillet fungerer bare ikke til noe annet enn det første møtet med humoren. Kanskje jeg bare ikke liker superhelter i spill? Uansett, så er dette et dårlig designet spill som jeg ikke kan anbefale noen.

Villainy kan kjøpes her.