One Night Ultimate Werewolf – endelig på norsk!

One Night Ultimate Werewolf (engelsk)

  • 3-10spillere
  • 10mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 256,-

One Night Ultimate Werewolf er et spill fra Bezier Games, men har kommet i norsk drakt fra Outland Forlag. 

Siden spillet bruker en app, er det noe jeg må ta frem som var vesentlig for anmeldelsen, så det kommer et par avsnitt om det. For å hoppe til anmeldelsen, bare scroll deg ned litt. Appen må være på norsk. Det mener jeg er et krav for at spillet skal fungere som annonsert. 

Det er teknisk mulig å spille uten app, men det krever en del av eieren. Hvis du likevel ønsker å bruke app uten at den er på norsk, blir det utfordrende, da navnene på kortene ikke samsvarer med navnene i appen.

Spillet dukket opp som anmelderkopi – appen var ikke på norsk. Jeg ventet og ventet. Etter hvert gikk spillet i glemmeboken. I august i år var det endelig en oppdatering hvor norsk språk ble inkludert i appen. Da kunne jeg børste støvet av denne esken.

Når det er sagt, har jeg hatt dette spillet i årevis på engelsk og allerede laget en videoanmeldelse av den utgaven. Den engelske kopien har ikke samlet særlig støv, for å lette litt på sløret allerede.

Skjermbilde av iOS-appen til spillet.
Skjermbilde av appen

I One Night Ultimate Werewolf skal spillerne få hver sin rolle og fordeles på lag. Rollene fordeles helt tilfeldig og i hemmelighet, og rollen forteller deg hvilket lag du er på, men ikke hvem av de andre spillerne du er på lag med.

Rollen du får kan være en landsbyboer, hvor alle i landsbyen på lag. En annen rolle består av varulver, som er slemme. Landsbyboerne ønsker selvsagt å finne ut hvem som er varulv, og jage dem bort fra byen. Varulvene liker ikke det, og prøver å holde seg skjult. De er jo tross alt i menneskeform på dagen.

Når alle er klare, trykker man «start» på appen, og alle spillere holder øynene lukket mens de «sover» på natten. Appen forteller ved hjelp av fortellerstemme hva som skal skje videre. 

På natten er det nemlig rom for å enkelte roller å gjøre ting uten å bli sett. Varulvene kan se hvem de er på lag med, den klarsynte kan finne ut en spillers rolle, røveren kan bytte rolle med en annen og bråkmakeren kan skape kontrollert kaos. Og alt dette skjer i hemmelighet.

Bilde av de forskjellige kortene i One Night Ultimate Werewolf nordisk utgave.
Slik ser rollene ut i den norske utgaven av One Night Ultimate Werewolf

Når natten er over, sier appen at alle kan våkne og åpne øynene. Da kan den klarsynte fortelle hva de så på natten. Og så kan den andre klarsynte fortelle noe annet. Vent litt, det er da bare én klarsynt. Noen lyver! Hvem? 

Jepp, i One Night Ultimate Werewolf er det lov å lyve og bløffe og anklage andre spillere for det samme, så mye du vil. Etter hvert som informasjon og påstander dukker opp, kan det danne seg et mønster. Du vet jo om deg selv, og kanskje du vet om noen andre. Hvem tør du stole på, og hva gir mest mening?

Varulvene vet om hverandre og vil naturligvis støtte opp om hverandres teorier, mens landsbyfolket kun vet om seg selv.

Noen av rollene har faktisk mulighet å endre på roller. Det betyr at du ikke nødvendigvis er den samme rollen du startet som. Du bare vet det ikke selv. Alle får bare se på rollen sin i starten av spillet.

Det kan fort oppstå morsomme situasjoner. Du er varulv, og har argumentert meget heftig at den såkalte klarsynte lyver! Deretter hevder en spiller at de var bråkmakeren, og byttet din rolle med naboen din sin. Du bryter ut i triumf: «AHA! JEG VAR VARULV, MEN NÅ ER DET HENNE!» og så sier noen andre: «Vent nå, det er jeg som er bråkmakeren!» og latteren bryter ut. Du var nok litt rask på avtrekkeren der. Og så peker alle på deg, du avslører rollekortet ditt, og du VAR IKKE varulv likevel! Hva i all verden skjedde nå?!

Når alle er klare, skal hver og en peke på en annen spiller de mener er varulv. Det skjer på likt ved hjelp av nedtelling. Hvis den som får flest pekefingre mot seg er varulv, vinner landsbylaget. Ellers vinner varulvene. Og så er spillet ferdig. 

Alt dette tar gjerne 5-10 minutt.

Bilde av de noen mindre rollebrikker i One Night Ultimate Werewolf.
Disse småbrikkene kan brukes som hjelpemidler for blant annet å hevde rolletildelinger.

One Night Ultimate werewolf tar ideen til spillet Werewolf (ofte kjent som Mafia her til lands) og komprimerer det til – du gjettet det – én natt.

Hvis det er første gang dere spiller, er det sikkert mange forvirrede ansikt å se når alle kan åpne øynene. Hva er lurt? Hva er dumt? Bør man lyve selv om man er menneske? Det er ikke noe enkelt svar på det, men når spillet er ferdig, vet nesten alle hva som er riktig.

Derfor holder det som regel aldri med bare én runde, og det er utrolig kjapt å starte på nytt. Ikke nok med det, men etter at alle forstår hvordan spillet fungerer og begynner å lese de andre spillerne, frister det voldsomt mye med enda en runde etter det igjen.

Og enda en runde. Og enda en. Og… Ja, du skjønner greia.

Spillet slo veldig godt an da det kom ut, og blant de engelske versjonene finnes det vampyrer, romvesener og helt sikkert flere varianter. Dette er et spill som appellerer mest til de yngre spillere som gjerne ikke kan engelsk så flytende ennå, så den norske versjonen er absolutt fin å ha i samlingen sin.

One Night Ultimate Werewolf på norsk får en klar varulv-tommel opp, nå som appen endelig er på norsk.

One Night Ultimate Werewolf (engelsk) kan kjøpes her.
Sammendrag
Dato
Spill
One Night Ultimate Werewolf (Nordisk)
Bedømmelse
51star1star1star1star1star

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.