Wingspan – ditt helt eget fuglereservat

Wingspan

  • 1-5spillere
  • 70mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 545,-

Stonemaier Games, selskapet blant annet Scythe, Viticulture og Euphoria, har endelig kommet ut med en ny tittel. Originalt nok handler Wingspan om å lokke til seg fugler og få sitt fuglereservat til å florere med de beste artene.

Wingspan
Den spede begynnelse av et spill.

I begynnelsen av Wingspan har du bare fuglemat, men også et naturområde. Du trenger ikke tenke på å håndtere økonomien bak landområdet ditt, kun tenke på fugler og at de legger egg. Hva slags fugler du får, om de trives med vann eller skog, hvor mange egg de legger og mere til, er det som gjør at du til slutt vinner spillet.

Hva som i utgangspunktet er et meget originalt tema – og jeg elsker originale temaer – ender opp i nok et spill som egentlig kun er abstrakt. Terraforming Mars er et slikt spill. Man skal omforme hele Mars til et levelig habitat for mennesker, men alt det handler om er ressursfordeling på brettet sitt og skape gode kombinasjoner blant kortene dine. Temaet er ikke så vesentlig. Det er mye av det samme i Wingspan.

Hvis du kjenner til Terraforming Mars, har du allerede en sans for hvordan Wingspan vil være. Jeg vil tro at dersom du liker Terraforming Mars, vil du også like Wingspan. Dog Wingspan er mye mer tilgjengelig og har en milliard ganger bedre produksjonsverdi enn Terraforming Mars noensinne har hatt.

Wingspan om å spre sine vinger

Ideen er god. Du har alltid tilgang til fire handlinger, og de er veldig enkle. Spill et kort / hent mat / legg egg / trekk kort. Flere detaljer trenger man nesten ikke. Etter hvert som du spiller ut kort, blir handlingene kraftigere, men de gjør fortsatt det samme som før, bare mer.

Og der er litt av problemet mitt med Wingspan. Det føles ikke som man bygger opp noen motor. Man legger ned kort, som igjen har egenskaper på seg, og så får man bare litt mer ting når man først gjør en handling. Jeg ser ikke sammenhengen mellom hva fuglene gjør og hvorfor dette skal bidra til økt poengsum. Det er gjerne samspillet mellom fuglene, uten at det kommer særlig frem.

Alt i alt handler dette om å koble sammen de riktige ressursene med de riktige ikonene. Hvor fuglene trives og hva slags mat de spiser er det som betyr noe, og kunne ha vært hva som helst av tematikk. At fuglene legger egg kunne vært byttet ut med arbeidere som setter opp kveiler med kabler.

Du kan spille opptil fem spillere i Wingspan og faktisk alene.

Wingspan støtter 1-5 spillere. Alle spiller på sitt eget brett og interaksjonen med motpartene er minimal. Noen kort kan byttes ut, men de byttes ut ofte uansett. Mat byttes ut, men også de byttes ut titt og ofte. Så er det egenskaper på kortene som virker mer som bonus enn noe annet.

Wingspan

Hvis det er én ting jeg skal sette fingeren på som jeg faktisk liker godt, er det énspiller-varianten. Det finnes ingen nedetid og din motstander er en bunke kort som gjør litt forskjellige og tilfeldige ting. Akkurat slik føles det med andre spillere også, så hvorfor ikke gjøre det mot en bunke kort som gjør det mye mer effektivt?

I bunn og grunn er Wingspan er godt spill fra mekanikken å dømme, og det er såpass vakkert og enkelt at det enkelt kan spilles av alle typer spillere. Mye er tilfeldig, så den mest hardkjørte abstraktikeren blant oss vil kanskje ikke sette pris på det, men det skal sies at dette er et OK spill, enten for én spiller eller for flere. To spillere syns jeg har for lite i seg til å kunne anbefale over andre spill.

Spillet kan bestilles fra Grimfield Games.

Wingspan kan kjøpes her.
Sammendrag
Dato
Spill
Wingspan (2019)
Bedømmelse
41star1star1star1stargray