XCOM The Board Game – det kom fra det ytre rom

XCOM: The Board Game

  • 1-4spillere
  • 90mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 629,-

XCOM videospillet må jo være verdens beste spill! Jeg har spilt gjennom det flere ganger og sikkert tapt det enda flere ganger. Etterpå gjorde jeg det samme igjen med utvidelsen XCOM: Enemy Within, både til XBOX-en og iPaden. Jeg vokste opp med de gode gamle spillene, spesielt husker jeg XCOM: Terror from the deep.

Da var det ganske kult å høre at Fantasy Flight Games kom ut med hybridspillet XCOM The Board Game. Hybridspill, hva er det? Det er spill som benytter seg av både analoge og digitale virkemidler.

Malte Interceptor-figurer i brettspillet XCOM.

Samarbeid i XCOM

Det er ganske stor forskjell mellom videospillet og brettspillet. Temaet er helt det samme, men innholdet noe annet. Da jeg først tenkte på XCOM som et brettspill, så jeg alltid for meg det taktiske elementet, med soldater på bakken som skjøt mot romvesner, men slik ble det nå ikke.

I brettspillet er fokuset på det administrative. Budsjetthåndtering, delegering av styrker, oppsending av satellitter og bekjemping av UFO-er. Og alt foregår i sanntid.

Sanntid? Ja. Spillet benytter seg av en app, og appen er tidsstyrt. Du får X antall sekunder på å gjøre en oppgave, og oppgavene kommer hyppig og ikke i fast rekkefølge. Oppgavene er mange og er så variert at de bør fordeles på forskjellige personer med forskjellig ansvar.

XCOM er hektisk og stressfullt

Sanntids-brettspill er ikke for alle. Du må gjøre forhastede beslutninger og håpe på det beste, samtidig som du vil kommunisere med de andre spillerne. Tilsammen kan dere få det til, men hvis dere ikke jobber sammen, går det garantert dit høna sparker.

Hver spiller får hver sin rolle. Vitenskapsrollen handler om å velge ut forskning som passer situasjonen best og delegere ressurser til dette. Kommandørrollen trenger å ha oversikt over appen, økonomien og trusselen rundt planeten vår. Strategen passer på troppene og base-forsvar og angrep av UFO-er og den siste rollen tar seg av resten.

Det viktigste er ikke å vite hva de andre gjør, men hva du har ansvar for. Jeg syns det er vanskelig å få spilt dette, for alene er det helt umulig og med andre, er det ikke mange som er fristet av sanntids-elementet.

XCOM: The Board Game kan kjøpes her.

One thought on “XCOM The Board Game – det kom fra det ytre rom

Kommentarfeltet er stengt