Episode #146 – Yatzy!

Yatzy

  • 2-10spillere
  • 30mspilletid
  • år anbefalt
Gamezone.no: 49,-

Hyttetur og Yatzy går ofte hånd i hånd i den norske ferien, for ikke å glemme varm kakao og Kvikk-Lunsj. Det som er så greit med Yatzy, er at spillet består av 5 terninger (eller 6 om du har Maxi-Yatzy), en blyant og noe å skrive på, så har du det med deg overalt. Det handler om å få flest poeng, og poengene samler du opp ved å gjøre forskjellige kombinasjoner av tall på terningene.

I løpet av spillet skal du for eksempel prøve å få alle 5 terninger til å vise forskjellige tall i stigende rekkefølge, slik at det blir en såkalt straight. Med 5 terninger har du mulighet for liten straight (tallene 1-5) og stor straight (tallene 2-6). Eller du kan prøve å få hus, som er 3 like + 2 like tall. Alt dette er gitt på forhånd og noteres på et ark. Her har du alt fra 1 par, 2 par, hus, straight, 3 like, 4 like og ikke minst Yatzy. For å få til kombinasjonene så har du 3 kast til å gjennomføre det på. Første kastet triller du alle terningene. Så kan du velge å stoppe, eller trille så mange terninger du vil på nytt. Dette kan du gjøre to ganger etter første kast. Etter det tredje kastet så må du stoppe og notere poeng – eller stryke noe. Du velger fritt.

Men så har du det som kalles for tvungen Yatzy. For å slippe å gjøre noen valg underveis, så trenger du bare å følge prosedyren. Først trenger du så mange 1-ere som du kan få. Så 2-ere, 3-ere, osv. Etterpå skal du ha 1 par, 2 par, 3 like, 4 like og mye mer. Og alt skal skje i rekkefølge. Hvis du ikke får noen lovlige kombinasjoner til det du skal ha, så får du 0 poeng. Men du slipper å gjøre valg, det er terningene som styrer alt her.

Yatzy i seg selv er et kjekt lite spill å ha med seg på hytta, ofte fordi det ikke trenger noen som helst regelforklaring fordi «alle» kan dette spillet. Spillet tilbyr ingen utfordring og er stort sett et enkelt tidsfordriv man har mens man kan prate om vær og vind samtidig. Men når noen velger å spille «Tvungen Yatzy» som nevnt ovenfor så melder jeg øyeblikkelig pass. Jeg blir strippet for ethvert valg som finnes, og det er bare å trille terninger. Alle valg er gitt på forhånd, det er bare et knøttlite spørsmål om risikoanalyse. Tar du vare på de 2 3-erne du har eller den ene 6-eren for å få fire like?

Dette er et spill du kan kjøpe overalt, spesielt på bensinstasjoner eller den lille kolonialen i nærheten av hytta. Det finner du gjerne sammen med Ludo og Stigespillet. Men når jeg drar på hyttetur så har jeg med meg helt andre spill enn dette, ikke nødvendigvis i samme sjanger, men som er enkle å ha med seg. For eksempel kan du holde deg til spill som ligner veldig på Yatzy, men som tilbyr noe veldig mye bedre. King of Tokyo, Roll Through the Ages og Kampen om Fredriksten er kjappe eksempler, spesielt siden jeg allerede har en video om dem. Hvilke spill tar du med deg på hytta?

Yatzy kan kjøpes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.